Relatiile pe site-urile de socializare – pericol pentru cupluri?

Persoanele care folosesc in mod exagerat retelele de socializare au mai mari sanse sa-si paraseasca partenerul de viata, sunt de parere psihologii. Cauzele identificate de specialisti sunt evitarea partenerului din viata reala si acordarea unui timp mai mare noului partener din lumea virtuala, declansarea fanteziilor si emotiilor pentru partenerul virtual si, inevitabil, indragostirea de idealul afisat.

„Dupa un timp, sa zicem o luna sau doua, in care sotul/sotia sau unul dintre concubini relationeaza, pe ascuns, in mediul virtual, cu o alta persoana, se petrece o distantare emotionala fata de partenerul din viata reala si o apropiere majora fata de partenerul online. Urmeaza etapa in care, partenerii virtuali dezvolta o relatie condimentata cu promisiuni, declaratii de iubire si, intr-un final, isi parasesc partenerul din viata reala pe motivul gasirii sufletului pereche”, este de parere psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Specialist: “Partenerul virtual nu va aduce dupa sine si vindecarea, scenariul de viata se va repeta in bucla”

Specialistul in relatii de cuplu este de parere ca in relatiile virtuale se schimba doar locul si personajele, insa scenariul de viata se repeta de fiecare data. De cele mai multe ori, cei implicati mint si sunt mintiti, iar povestile sunt asemanatoare, de unde psihologul a dedus un anumit pattern comportamental pentru aceasta speta.“Din experienta profesionala va spun ca povestile de viata, pe care clientii mi le marturisesc, sunt asemanatoare, de cele mai multe ori trase la indigo… Barbatii sunt manageri, au bani, sunt singuri si cauta partenera ideala. Femeile sunt divortate, vaduve, singure de foarte multi ani. Asteapta printul salvator. si l-au gasit. Chiar pe retelele de socializare.Urmeaza drama. De ce? Pentru ca, in realitate, printul nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru ca in realitate, femeia are familie sau are nevoi financiare”, considera psihologul Maria Verdi.

Cei implicati, se ataseaza mai mult de lumea pseudo-ideala pe care si-au construit-o pe Internet si uita rolul ce au in societate, neglijand toate indatoririle pe care le au fata de familie sau prieteni. “Ea, cea care incepe o relatie virtuala, uita sa mearga la sedinta copilului, incepe sa neglijeze partenerul de viata, este ocupata, stresata, vulnerabila, are migrene.El, cel care a gasit pe retelele de socializare femeia ce-l iubeste, ce-l apreciaza, este din ce in ce mai putin prezent in familie. Putin prezent fizic, emotional mai mult absent. Fireste, familia devine un camp de lupta. Razboiul sexelor. Care mai de care mai nemultumit. In final se produce ruptura. Daca mai exista vreun strop de iubire intre ei, prin terapie de cuplu, relatia mai poate fi vindecata. Se poate ajunge si la separare. Fiecare isi cauta fericirea, cu tot ce deriva de aici”, afirma psihologul Maria Verdi.

La prima vedere pare simplu. Ce nu iau in calcul cei implicati este ca povestea se va repeta, afirma specialistul in relatii de cuplu.“Acolo este un scenariu de viata fara iubire, fara bucurie sau fara ratiune. Noul partener nu aduce cu el si vindecarea, motiv pentru care, dupa ceva vreme, actualul partener devine copie fidela a precedentului. Urmeaza regretele, comparatiile, reprosurile si acelasi scenariu poate continua in bucla”, este de parere psihologul Maria Verdi.

Care este profilul cautatorului de relatii pe site-urile de socializare?

Specialistul considera ca persoanele cu stima de sine scazuta, cei care nu au curajul sa comunice in cuplu nevoile lor, partenerii ce nu-si constientizeaza limbajul lor de iubire si limbajul de iubire al partenerului, sunt cei care prefera noul, sunt cei care nu vor sa se implice sau sa se responsabilizeze. De asemenea, psihologul Verdi crede ca posibilii candidati la cautarea fericirii virtuale sunt, de regula, copiii crescuti de tutori, cei care au crescut in familii dezbinate, departe de parinti, cei respinsi de parinti sau abandonati, cei care au crescut fara limite. “Plecand de la premiza ca multitudinea de ore pierdute pe site-urile de socializare creeaza dependenta, ca orice dependenta, modifica comportamentul uman producand tulburari psihice. In cadrul terapiei personalizate, clientul in cauza, va gasi solutia pentru relatii autentice, aducatoare de implinire reala.Folosite cu prudenta, toate instrumentele virtuale ne aduc experiente noi, informatii utile. Viata reala presupune implicare, prezenta, transformare, evolutie. Presupune sa fii sincer cu nevoile tale, sa le comunici la timp. Ai dreptul sa fii fericit in real, nu ascuns pe retele de socializare”, este sfatul pe care ni-l da psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *