Relaxează-te, lasă stresul să treacă.

 

attractive woman enjoying a heat stone massage on the beach

 Ce se întâmplă în situaţiile stresante?
În situaţiile stresante, persoana simte teamă, iritare, frică şi apare o situaţie de alertă. În aceste momente tonusul muscular creşte, pregătind organismul pentru luptă. Dacă starea de frică şi angoasă creşte, creşte şi tonusul, astfel încât acţiunea să fie rapidă şi energică. Însă, în cazul în care pericolul perceput nu este real (vezi atacul de panică), tonusul muscular devine disfuncţional şi duce la apariţia tensiunii şi, implicit, la apariţia unor tulburări somatice.

Optimiştii trăiesc mai mult

Conform unui studiu prezentat recent la o reuniune anuală a specialiştilor în psihosomatică, optimiştii beneficiază nu doar de o viaţă mai lungă, ci şi de una mai sănătoasă. O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburg a analizat ratele de deces şi de boli cronice în rândul participanţilor la studiul,, Iniţiativa pentru Sănătatea femeilor” care a urmărit starea de sănătate a mai mult de 100 000 de femei cu vârsta peste 50 de ani începând din anul 1994. Femeile optimiste – adică cele care se aşteaptă să li se întâmple mai degrabă lucruri bune decât rele –au fost cu 14% mai puţin susceptibile de a muri din orice cauză decât cele pesimiste şi au prezentat o probabilitate cu 30% mai mică de a muri de boli cardiace, după opt ani de monitorizare. Optimistele au fost, de asemenea, mai puţin susceptibile de a suferi de HTA şi diabet zaharat. În cadrul aceluiaşi studiu, au mai fost urmărite şi alte caracteristici psihologice care ar putea afecta sănătatea. Cercetătorii au fost curioşi să vadă care ar fi efectele unor trăsături psihice particulare, cum ar fi neîncrederea excesivă în oameni. Astfel, echipa condusă de dr.Hilary  Tyndle a comparat starea de sănătate a acestor femei cu aşa numita,, ostilitate cinică”  cu aceea a femeilor care manifestă mai multă încredere. Rezultatele studiului au arătat că femeile din grupul cu ostilitate pronunţată prezintă un risc de mortalitate cu 16% mai mare comparativ cu femeile care au fost cel mai puţin cinic ostile. De asemenea, femeile cu neâncredere excesivă au avut un risc de mortalitate prin cancer cu 23% mai mare decât femeile mai încrezătoare. ( SănătatePlus 08.03.2009)

Psihoterapiile  de relaxare

Priviţi un copil când doarme. Corpul lui este eliberat de tensiune, creierul s-a închis şi este acum într-o zonă de pace. Datorită vieţii stresante, mulţi oameni şi-au pierdut abilitatea de a se relaxa şi trebuie să reînveţe să facă acest lucru. A vă planifica momente de relaxare ajută corpul şi mintea să se redescopere după fiecare problemă zilnică sau stres. Muzica, o baie mai lungă, o plimbare în parc, sunt modalităţi de relaxare pentru unii oameni, pentru alţii  nu.

Practică relaxarea


Alegeţi un loc liniştit unde să nu fiţi întrerupt. Înainte de a începe, faceţi câteva exerciţii de întindere pentru a reduce tensiunea musculară; Găsiţi-vă o poziţie confortabilă, fie că staţi întins, fie că sunteţi aşezat; Începeţi să respiraţi încet sau adânc într-un mod liniştit şi fără mare efort; Încordaţi uşor şi apoi relaxaţi fiecare parte a corpului, începând cu picioarele şi urcând până la faţă şi cap; Concentraţi-vă pe fiecare zonă, gândindu-vă că se încălzeşte şi se relaxează; Nu faceţi nici un efort să vă relaxaţi. Pur şi simplu lăsaţi tensiunea să dispară din muşchi şi daţi-le voie să se relaxeze uşor; Staţi în această poziţie 20 de minute, apoi trageţi adânc aer în piept şi deschideţi ochii, însă mai staţi puţin întins înainte de a vă ridica. După ce învăţaţi unele tehnici de relaxare, veţi putea deveni capabili să controlaţi tensiunea şi alte senzaţii fizice sau stresul. Odată ce veţi şti ce tip de răspuns aveţi la stres, veţi fi conştient încă de la început ce tip de relaxare să practicaţi pentru a vă detensiona. Amintiţi-vă că tehnicile de relaxare sunt doar nişte căi. Cu aceste căi, abilitatea de a vă relaxa va creşte odată cu practica. Fiţi înţelegători cu voi. Rămâneţi motivaţi în a reduce impactul negativ al stresului asupra corpului şi, odată cu experienţa, calmul şi liniştea vor căpăta un nou sens în viaţa voastră. Dacă simţiţi că nu vă puteţi relaxa singur, cereţi ajutorul unui specialist.

Relaxarea face parte din cadrul tehnicilor de terapie sugestivă. Sugestiile intervin atât în inducerea şi adâncirea stării de relaxare, cât şi în terapia simptomatică, prin intermediul sugestiilor,, ţintite” care au drept scop înlăturarea simptomului. De asemenea, în starea de relaxare se pot realiza tehnici de desensibilizare sistematică, precum şi diverse antrenamente focalizate în direcţia optimizării performanţelor fizice şi psihice ale subiecţilor. De la debutul acesteia, psihoterapia de relaxare tinde să abordeze, într-o manieră sistemică, tehnicile orientale tradiţionale, în sensul valorificării elementelor lor pozitive.  După I. Holdevici,, relaxarea este o tehnică psihoterapeutică şi autoformativă, fundamentată ştiinţific, care urmăreşte  realizarea  unei  decontracţii musculare şi nervoase, având ca efect un repaus  cât mai eficient, economisirea energiei fizice şi psihice, creşterea rezistenţei la stres a organismului şi diminuarea efectelor negative ale stresului deja instalat,, Din punct de vedere electroencefalografic, se produce în timpul relaxării o modificare a ritmului alfa, până la apariţia şi generalizarea ritmului tetha. De aceea, specialiştii tind să apropie starea de relaxare mai mult de stările de concentrare decât de cele de somn sau de presomn.

Analizând starea în care se găseşte subiectul în timpul  relaxării, putem desprinde următoarele caracteristici generale ale acesteia-

* limitarea motricităţii şi o lipsă a nevoii de a acţiona

*trăirea senzaţiei de greutate şi de căldură în membre

*orientarea selectivă a atenţiei spre imaginile sau formulele date de terapeut şi scăderea interesului subiectului pentru stimulii exteriori perturbatori

*trăirea unei stări de pasivitate în raport cu ambianţa

*instalarea unei stări de coloratură pozitivă, a unei stări de linişte, destindere şi calm(aşa numit stare ,,post nirvanică”)

În psihoterapia de relaxare, relaţia terapeutică este bazată pe o convenţie de învăţare şi de însuşire a relaxării. Terapeutul trasează obiectivele şi sarcinile terapeutice(de comun acord cu pacientul), stabileşte programele de relaxare şi durata lor. Psihoterapia de relaxare implică din partea subiectului exerciţiu, practicarea sistematică şi regulată. Pe de altă parte, terapeutul trebuie să fie cât mai persuasiv în administrarea sugestiilor terapeutice. Foarte importantă este verbalizarea de către terapeut a efectelor şi beneficiilor pe care le va obţine pacientul în urma relaxării.

Beneficiile relaxării
Cu ajutorul relaxării se pot ameliora unele probleme somatice sau psihologice, cum ar fi:
hipertensiunea arterială; cefaleea hipertensivă; durerile lombare; insomnia; tulburările anxioase; fobiile; atacurile de panică. Relaxarea poate fi folosită cu succes şi în cazul persoanelor care au reacţii emoţionale exacerbate, în urma cărora întâmpină greutăţi în rezolvarea anumitor sarcini. Efectul relaxării este acela de îmbunătăţire a calităţii vieţii, scăzând stresul şi oboseala. Se pot controla astfel emoţiile şi reduce tensiunea psihică, cu efect maxim în cazul în care stresul a devenit cronic.

ŞiNu uita niciodată!

,,A vedea, nu depinde decât de tine./Depinde de cât de conştient sau de treaz, eşti./Depinde de disponibilitatea ta interioară.-/A vedea, depinde de capacitatea ta/ De a recunoaşte, Lumina ta interioară./Depinde de loialitatea ta, faţă de cerul tău interior./ Încearcă să redevii o oglindă a Adevărului/Învaţă să primeşti şi să recunoşti semnele lui Dumnezeu!/Acestea sunt diferite pentru fiecare/Dar atunci când există comuniune,va fi Unul singur, viu şi strălucitor pentru toţi/Poţi oricând să faci să înceteze suferinţa, aici şi acum!/ Dar dacă trebuie să suferi ca să înţelegi, /Alege suferinţa! /Ea te va scoate din uitare./ Pentru a-L regăsi pe Dumnezeu, nici un preţ nu este prea mare!/ Chiar dacă vrei sau nu vrei să-l plăteşti,/Dacă înalta ta conştiinţă a decis deja în secret,îl vei plăti!/Nu lăsa pe nimeni să caute pentru tine!/ Nu lăsa pe nimeni să foreze drumul pentru tine!/ Alege singur şi clădeşte singur, Calea către Lumină!/ Nu este suficient să fii inspirat într-o artă anume./Trebuie să te străduieşti să fii total în toate lucrurile!/ TOTUL este acolo, ÎN TINE!,,

 

Iar dacă nu reușești singur( încă), sunt aici, pentru tine.

Pentru a ReCrea minunea care EȘTI!