Un cuplu din sase este afectat de infertilitate.Rata fertilitatii din Romania, sub media U.E. Psiholog: Sunt si cauze psihosociale, nu doar medicale

Un cuplu din sase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scazut, este ingrijoratorul semnal de alarma tras de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai mult, Eurostat arata ca rata fertilitatii in tara noastra (conform raportului din 2013, cel mai recent) este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55. Psihologii cred, totusi, ca acest fenomen mondial, care se acutizeaza de la an la an, nu are numai cauze medicale, ci, de cele mai multe ori, cauze psihosociale.

Specialistii considera ca mai multi factori concura la aceasta rata de fertilitate din ce in ce mai mica, iar viata stresanta, situatia economica, varsta din ce in ce mai inaintata la care femeile aleg sa devina mame sunt cauze principale.

Psiholog: “Este necesar ca viitorii parinti sa faca analize medicale inainte de a aduce un copil pe lume”

“Cand vorbim de infertilitate, vorbim despre viata intima a unui cuplu. Cauzele infertilitatii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii parinti sa faca analizele medicale inainte de a aduce un copil pe lume. Exista infertilitate provocata de afectarea trompelor, de anovulatie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflamatiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezinta un risc crescut al infertilitatii”, este de parere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Modul de viata este foarte important pentru o viitoare mama

Studiile arata ca rata fertilitatii scade in randul femeilor obeze, celor cu afectiuni tiroidiene, fumatoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente. Specialistul afirma ca exista situatii in care, desi femeia este sanatoasa din punct de vedere fizic, cuplul intruneste toate conditiile pentru venirea copilului, femeia nu ramane insarcinata. La inseminarea in vitro, sarcina este respinsa de corp. “intalnim in aceasta situatie femeia care la modul inconstient, din punct de vedere psihologic, refuza sa creasca, este femeia care face regresie undeva in copilarie si se comporta ca o fetita; iar o fetita nu poate fi mama.Tot in aceasta situatie sunt femeile care au fost abuzate fizic si emotional. Rata infertilitatii este crescuta si la femeile “amazoane”. in aceasta situatie sunt femeile care sunt mai barbate decat barbatul din viata lor. Infertilitatea din cauze psihoemotionale are rezolvare in urma psihoterapiei individuale si de cuplu”, explica psihologul Maria Verdi.

Diferenta dintre femeia din Epoca de Aur si femeia moderna din ziua de azi

Psihologul explica, de asemenea, diferentele majore de mentalitate dintre femeile care alegeau sa devina mame pe vremea lui Ceausescu si cele care aleg sa devina mame in era actuala. “in anii socialismului, femeile se casatoreau la varste fragede. Pana la acea varsta nu aveau timp pentru a se ingriji de feminitatea lor, de cariera lor. Dupa casatorie, veneau si pruncii. Avea loc o dezvoltare si maturizare emotionala a mamei, in timpul cresterii si dezvoltarii copilului. Cresteau impreuna”, affirma psihologul Verdi.

Ca o comparatie, psihologul afirma ca femeia moderna din generatia actuala este preocupata de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de cariera. “Ca si cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recupereaza libertatea pentru doua generatii, experimenteaza viata cu tot ce contine ea pana catre 30 de ani. Maturizarea psihologica ar trebui sa se produca la 21 de ani. Femeia implicata in studii de lunga durata acorda mai putin timp ideii de casatorie, de famile. Datorita nesigurantei materiale, finaciare, tanara generatie este preocupata de cariera. Un job bun si sigur presupune stabilitate fizica, financiara, emotionala. Femeia moderna, in mare procent, nu mai este dependenta fizic si material de barbat. Implicarea in relatia de cuplu este facuta de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de baza . Faptul ca cei doi locuiesc impreuna este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de casatorie si nastere de copii”, declara psihologul Maria Verdi.
Specialistul mai spune ca, daca un cuplu trece testul anilor, apare si dorinta de familie si copil. “Sa nu uitam insa, ca dupa 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este faptul ca in ultimii ani se face inversare de rol in cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, barbatul este preocupat de administrare. Observam o masculinizare a femeii, incepand de la atitudine, vestimentatie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale facute, femeile care nu raman insarcinate, se confrunta cu scaderea hormonilor specifici feminini. in acelasi timp, sesizam efeminizarea barbatului. Chiar in zona fashion este promovat barbatul cu trasaturi mult feminine. in cuplul in care femeia preia controlul si ea se ocupa de siguranta relatiei, barbatul nu mai are incredere in el, rezulta diminuarea stimei de sine, tulburarile sexuale sunt inerente. Este unul din motivele pentru care vanzarile produselor farmaceutice pentru potenta cresc din an in an. Consumul marit de suplimente pentru cresterea musculara arata ca barbatul doreste sa-si reia locul in societate. Acela de „vanator” si cel care asigura nevoile de baza ale cuplului, familiei”, declara directorul Centrului ReCreation Life.

Psiholog: Fertilitatea nu are legatura cu obezitatea sau cu dietele de infometare

Psihoterapeutul afirma ca fertilitatea ne duce cu gandul la femeia plina de forme, la cea care hraneste pruncii, la femeia senzuala, la femeia care emana prin toti porii feminitate. Fertilitatea nu are legatura cu obezitatea, nu are legatura cu dietele de infometare si cu aspectul de umbra doar pentru ca este in trend.
“O femeie trebuie sa isi spuna permanent ca este femeie. Are grija de sanatatea ei fizica, are un program de hrana, miscare, somn. Cand nevoile primare sunt satisfacute, se ingrijeste de urmatoarele nevoi: se pregateste pentru cariera dorita, se dezvolta in acelasi timp pe toate planurile – mental, emotional, spiritual. O femeie puternica nu este cea care preia rolul barbatului, puterea femeii vine din interior. Fara agresivitate. Este bine sa stie ca nu este in competitie cu nimeni. Reamintesc ca barbatul din viata ei are darul sigurantei, protectiei, nu este un concurent”, declara psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life

Psiholog: Atunci cand educi o femeie, evolueaza intreaga societate

Psihologul mai spune ca viata sexuala nu este o rusine, iar cuplurile au nevoie de indrumare pentru a preveni experiente neplacute in ce priveste raportul sexual, bolile sexuale. “Este necesara educatia sexuala, pentru a costrui o generatie fara frustrari dar in acelasi timp responsabila. Este necesar sa crestem tinerele femei din punct de vedere psihologic la varsta la care sa isi asume rolul de mama constienta si cu dragostea de care este capabila o adevarata femeie. Daca in familie, tema sexualitatii este inca o rusine, in cadrul terapiei de grup, a terapiei individuale, in cadrul atelierelor pe tema feminitatii, aceasta armonizare si crestere are loc cu succes. Sa nu uitam, atunci cand educi o femeie, evolueaza intreaga societate”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *