Vindecarea psihoemotionala prin psihoterapie si dezvoltare personala

423188_10150586588029397_670484396_8834767_825256510_n1-552x319 (1)Sansele si oportunitatile importante din viata unui om, asteapta sa  fie descoperite de catre beneficiar. In acelasi timp, se spune ca norocul nu ii ocoleste niciodata pe cei pregatiti.
Deci, daca vrei sa incepi o psihoterapie sau un demers serios de autocunoastere si dezvoltare personala, este bine sa fii pregatit (a) .Asta inseamna ca…
1. Vrei sa ai o viata asa cum iti doresti,  vrei sa scapi de suferinte, de vechile obiceiuri si comportamente. Vii cu ele in cabinet si le scoti, una cate una: gandurile, emotiile si sentimentele tale. Cu cat mai sincer, cu atat mai bine. Confidentialitatea iti este asigurata. Un psihoterapeut nu este vrajitor, dar stie cum sa te sustina in calea ta spre vindecare.
El este alaturi de tine, te ajuta sa constientizezi ca in spatele oricarei probleme sta un noian de ganduri, emotii, dorinte, fantezii neexprimate, ignorate, inabusite, negate si neasumate. Sarcina ta – ca si client – este ca, sub indrumarea lui, a terapeutului, sa vrei sa scapi de aceste lucruri.Progresul in psihoterapie se realizeaza pe masura ce iti dezvolti capacitatea de auto observare (care e de dorit sa devina in timp o a doua natura), capacitatea de a-ti verbaliza gandurile si emotiile si de a reflecta asupra lor, precum si abilitatea de a surprinde intentiile din spatele comportamentelor.2. Pentru  a fi in rezonanta cu noua viata, e bine sa te organizezi de asa natura incat sa poti veni regulat la sedinte.Psihoterapia este un antrenament intensiv, riguros, sustinut, al unor abilitati psihologice esentiale pentru viata;
si asa cum un sportiv care doreste rezultate deosebite se automotiveaza puternic sa vina la antrenamente, indiferent de vreme sau de starea de spirit, la fel, clientul ce vrea sa se vindece, participa regulat la sedinte.

3) Puterea de a schimba lucrurile apartine doar acelora care constientizeaza propria contributie la crearea situatiilor in care se afla si si-o asuma.

Cei care invoca exclusiv circumstantele nefavorabile sau relele intentii ale celorlalti pentru ceea ce li se intampla, se deposedeaza singuri de puterea de a realiza o schimbare.

Raportat specific la cadrul psihoterapeutic, asumarea responsabilitatii implica constientizarea faptului ca, daca intarzii la sedinte, o faci pe timpul tau (sedinta nu se prelungeste cu durata intarzierii tale, ci se termina la momentul programat sa se termine) iar daca absentezi de la sedinta, si nu anunti inainte cu 24 de ore, platesti acea sedinta.

4) Relatia terapeutica este esentiala pentru buna desfasurare a procesului de dezvoltare personala. Ea este asemenea unui vas in care au loc procesele specifice terapiei, in care clientul isi depoziteaza trairile sale emotionale intime. Daca vasul este fisurat, el se poate sparge si totul se duce de rapa.

De aceea, este extrem de importanta relatia terapeutica unde ai  incredere, simti ca poti rezona, ca te poti   deschide emotional.

5) Proverbele Graba strica treaba si Lenesul mai mult alearga se regasesc din plin in sfera psihoterapiei.

Nu te grabi prea tare pentru ca risti sa ratezi cele mai pretioase lucruri.

Si nu uita ca a promite cuiva rezultate spectaculoase peste noapte, fara ca cel in cauza sa trebuiasca sa depuna vreun efort special, este apanajul sarlatanilor, nu al profesionistilor. Eu sunt prezenta total in timpul alocat tie. De facem o echipa, succesul al tau este!

Bion, un faimos psihanalist britanic, i-a spus odata unui pacient nu mai putin celebru, Samuel Beckett: “Dvs sunteti cea mai importanta persoana pe care o veti intalni vreodata”

Deci, nu fii grabit si nu fii superficial, ca nu cumva sa ratezi intalnirea vietii tale.

Daca poti respecta toate acestea, nu exista niciun motiv pentru care psihoterapia sa nu dea roade. Dimpotriva, se intrunesc conditiile pentru ca experienta psihoterapiei sa devina unul din cele mai bune lucruri care ti s-au intamplat in viata.

Sunt aici pentru tine sa iti arat cat de mult poti !